zondag 13 april 2014

Mmmmmm

Met kokkerellen gaat het goed. Ik maak bijna ieder weekend wel een krentenbrood of krentenbollen. Ik gebruik nu goed broodmix. Van de Welkoop of van de molen. Het brood wordt heerlijk luchtig, en het ruikt ook zo lekker in huis.

Ik had 2 potten gekocht bij onze vrouwenvereniging van de kerk. De opbrengst ging naar het goede doel. De potten zijn decoratief, en de inhoud is lekker....

Met de inhoud kan je een soort cake/koek maken. Echt veel te lekker. 


En naast de heerlijke koek staan 2 glaasjes advocaat. Zelf gemaakt!!

Ik had laatst en bokkenpootjes taart gemaakt en daar gaat advocaat door. Er bleef een halve fles over. Ik drink helemaal geen alcohol, ik vind het gewoon niet zo lekker. Maar op een avond heb ik toch een glaasje advocaat met slagroom genomen. En ik vond het eigenlijk best lekker! Gewoon een heel klein beetje, en een gewoon glaasje drinken ernaast.
Onze oudste zoon J. verkoopt tegenwoordig eieren en in advocaat zitten heel veel eieren. Zo kwam ik op het idee om het eens zelf te proberen. Ik hoorde van mijn schoonmoeder dat je er een speciale advocaatstamper voor nodig hebt, en dat het nog een heel gedoe is. Zo'n advocaatstamper is op internet nergens te vinden, alleen hoe je er zelf 1 kunt maken, maar zo handig ben ik niet. Ook werden ze bij een ouderwets winkeltje hier in de buurt verkocht, alleen dat winkeltje is sinds een half jaar gesloten.
Na een poosje googlen kwam ik er achter dat het ook met een garde of mixer kan. Je kunt het zelfs in de magnetron maken. De recepten verschillen wel heel erg qua verhoudingen. Ik heb verschillende recepten bekeken, en besloot om 4 eieren te gebruiken, 100 gram suiker, waarvan 1 zakje vanillesuiker, en 100 ml inmaakbrandewijn. 4 eieren was 210 ml.
Ik hield me helemaal aan het recept, alles goed mengen, dan 3 minuten in de magnetron op maximale stand en iedere 30 seconden goed mixen. Al na 3 keer kloppen gebeurde er wat met de dikte. Na 3 minuten gestopt, maar toen was het wel heel dik. Geen gele vla dikte, maar echte pudding dikte. Ook was het erg melig/korrelig. Zou het geschift zijn??? De smaak was wel goed, maar ik durfde het niet te consumeren, het voelde niet lekker in je mond. Jammer.

Toen zelf gaan nadenken. Een kleinere hoeveelheid maken, als het weer mislukt hoef ik ook minder weg te gooien. Nu met 2 eieren en in verhouding iets minder suiker (ik vond het aan de zoete kant). Dus nu:
  • 2 eieren (ongeveer 105 ml)
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 32 gram suiker
  • 50 ml inmaakbrandewijn (28% alcohol)
Weer in de magnetron, alleen nu iedere 20 seconden geroerd, na 3 keer roeren ben ik om de 12 seconden gaan roeren. Dat heb ik nog 2 of 3 keer gedaan. Toen was de consistentie als niet te dikke gele vla. Ik heb het direct gekoeld in een bak water. Omdat het zo weinig is, heb ik het gelijk in 2 glaasjes gedaan. Het is nu super van dikte, totaal geen melig/korrelig gevoel in de mond. Het alcoholpercentage is zo ongeveer 14%, hetzelfde als die uit de winkel.
Ik ga het zeker vaker maken!
Proost!

4 opmerkingen:

Wat leuk dat je een berichtje achterlaat, ik zal het met plezier lezen :-)